Racefiets kopen? Dan moet hier hierop letten!

Ben je van plan binnenkort eens bij de fietsenwinkel langs te gaan of struin je al wekenlang marktplaats af, op zoek naar een mooie, tweedehands racefiets? Dan zul je ongetwijfeld gemerkt hebben dat ze in vele soorten, maten én prijsklassen verkrijgbaar zijn. En aangezien het hoe dan ook een aanzienlijke investering zal zijn, is het goed voor te stellen dat je je afvraagt waar je nu precies rekening mee moet houden. Om te voorkomen dat je een kat in de zak koopt, geven we je daarom hier een aantal tips voor het kopen van een racefiets!

Bepaal je budget

Het belangrijkst is natuurlijk eerst om te bepalen wat je budget is. Op basis hiervan kun je ook beslissen of je een nieuwe racefiets wilt kopen, of dat een tweedehandsje realistischer is. Er zijn al nieuwe racefietsen te verkrijgen vanaf pakweg 300 euro, maar daarvan valt de kwaliteit te betwijfelen. Als je bedenkt wat alle onderdelen, mits van goede kwaliteit, alleen al kosten, zul je begrijpen dat een nieuwe racefiets van enkele honderden euro’s er wellicht leuk uitziet, maar het niet lang zal volhouden. Kies in dat geval liever voor een tweedehands fiets van een goed merk als Giant, Trek of Cannondale, waarvan de eigenaar kan aantonen dat deze goed onderhouden is.

De juiste framemaat

Extreem bepalend voor je fietskeuze is de framemaat die je nodig hebt. Dit komt ontzettend nauw. De framemaat is afhankelijk van je binnenbeenlengte, waarbij je bovendien moet kijken naar de verhouding tussen je boven- en onderlijf. Is je fiets niet goed op jouw lichaam afgesteld, dan zul je merken dat je gauw last krijgt van pijntjes en uiteindelijk blessures kunt oplopen. Zo gaat je het plezier gauw over!

Wat je framemaat is kun je, zoals gezegd, vaststellen op basis van je binnenbeenlengte. Dit is de afstand van je hak tot aan je kruis. Wanneer je dit getal vermenigvuldit met 0,68, heb je je framemaat te pakken. Wil je er zeker van zijn dat je optimaal op je fiets zit? Laat je fiets dan afstellen door een specialist.

Materiaalkeuze

Dan de fiets zelf. Als je een racefiets aanschaft, zul je daarmee de bedoeling hebben om flinke snelheden te kunnen gaan bereiken. Daarom wil je het liefst een zo licht mogelijke fiets. Immers: hoe minder gewicht je hoeft mee te slepen, hoe harder je gaat. De materiaalkeuze speelt hierbij een voorname rol. Er zijn namelijk racefietsen te verkrijgen met frames van aluminium, carbon, staal en titanium. Aluminium komt het meest voor, is behoorlijk licht en bovendien betaalbaar. Carbon is nog een stuk lichter, maar is tegelijkertijd duurder en behoorlijk kwetsbaar. Kies je voor staal, dan kies je niet voor gewicht, maar voor kracht. Staal zal niet gauw kapotgaan. En wil je voor het beste van twee werelden gaan? Kies dan voor titanium: zo sterk als staal, maar net zo licht als aluminium. Wel een stuk duurder!

Heb je nou meer advies nodig voor het aanschaffen van een racefiets? Ga dan gewoon eens langs bij de fietsenzaak in jouw woonplaats. Je kunt je beter uitgebreid laten informeren en de aankoop nog even uitstellen, dan halsoverkop een fiets aan te schaffen, waar je over een paar maanden al spijt van hebt!