Beginnende motorrijder, maak deze fouten niet!

Misschien zit je er al jaren aan te denken je motorrijbewijs te halen en is het er eindelijk van gekomen. Je bent gaan lessen! Als je hiermee bent begonnen en dus de wereld van het motorrijden in bent gedoken zal je merken dat deze een stuk complexer is dan je op het eerste ogenblik had gedacht. Elke motor is anders en wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. Als je je eerste motor gaat kopen is het daarom waarschijnlijk dat je snel de fout in gaat. Om deze reden hebben we een aantal fouten op een rijtje gezet die beginnende motorrijders maken zodat jij deze fouten niet meer in hoeft te maken!

Beginnen op een te zware motor

Veel beginnende motorrijders voelen zich verleidt om te beginnen op een snelle motor die vooral erg hard gaat. Deze motoren zijn natuurlijk heel gaaf en zullen de rijder een kick geven als je het gas opendraait, maar ze zijn absoluut niet geschikt voor beginnende motorrijders. Als beginnende motorrijder moet eigenlijk voorop staan dat je goed leert motorrijden. En dit doe je eigenlijk het best op een lichtere motor. Deze zal je namelijk in staat stellen makkelijker de limieten te vinden en zullen je het gevoel geven dat je de controle hebt over de motor. Bij zwaardere Honda motoren zoals een CBR 1000RR bestaan deze limieten eigenlijk niet en zal de motor nooit vertrouwd voelen.

Beginnen met een 4 cilinder

Beginnen met een 4 cilinder wordt over het algemeen afgeraden. Hierbij kun je denken aan Suzuki motor, zoals een GSX. Maar waarom zal je je afvragen? Dit komt omdat een 4 cilinder z’n vermogen haalt wanneer je met het maximaal aantal toeren rijdt. Als je deze motor laagtoerig rijdt zal hij vervelend rijden en niet uitdagen. Het gevolg is dat je constant in de verleiding wordt gebracht om het gas open te trekken en dit is niet verstandig als je nog maar een beginnende motorrijder bent.

Conclusie

Begin als beginnende motorrijder lekker met een lichte tweecilinder. Deze zal je niet snel verrassen, maar geeft toch goed vermogen met weinig toeren. Dit zijn de motoren waar je goed op kunt leren motorrijden. Je zal echt het vertrouwen krijgen dat je de motor onder controle hebt. Als je dit vertrouwen eenmaal hebt kunt je er natuurlijk altijd nog voor kiezen om een zwaardere motor te gaan rijden.